Ingve Ekström was de zoon van een Zweedse meubelfabrikant. Zijn vader overleed toen hij nog geen drie jaar oud was; het houtsnijwerk van zijn vader inspireerde Ekström bij zijn latere werk. Vanaf zijn 13de toonde hij bijzondere interesse voor houtbewerking, tekenen, schilderen, musiceren en kunstgeschiedenis. Hij specialiseerde zich als binnenhuisarchitect, maar ontpopte zich vooral als autodidact.

In 1944 richtte hij samen met zijn broer Jerker de succesvolle meubelfabriek ESE-möbler op, die later Swedese AB ging heten. In 1953 kwam de doorbraak toen de meubelontwerpen van Ekström in het toonaangevende warenhuis Nordiska Komanietin Stockholm tentoongesteld werden. Typerend voor de meubels van Swedese was dat ze gedemonteerd en als plat pakket naar winkels en klanten werden verzonden; bij de montage had men genoeg aan een zeskantige inbussleutel. Die inbussleutel, een idee van zijn broer Jerker,  werd later hét handelsmerk voor meubelgigant IKEA.

Het bekendste ontwerp van Ekström is dat van de Lamino stoel uit 1956. Ekström bedacht de techniek om dunne stroken beukenhout te verlijmen (lamineren) waardoor het hout gebogen en (in mallen) gemodelleerd  kon worden. De elegante, lichte fauteuil met een perfect anatomisch gevormde zitting én een schapenwollen bekleding zorgde ervoor dat het publiek als een blok viel voor deze ongekend comfortabele fauteuil. Er werden inmiddels ruim 250.000 Lamino's (later ook in andere houtsoorten, wollen stoffen en leder) geproduceerd; de fauteuil blijft onverminderd hoog scoren.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Lamino  in 1999 door de lezers van het Zweedse blad Sköna Hem (Mooi Huis) werd  uitgeroepen tot 'Zweeds Meubel van de Eeuw'.

 

 

Rond 1960 ontwierp Ingve Ekström voor Pastoe deze Ruster-fauteuil. Dit zgn. vrouwenmodel loungestoel heeft een zwart gelakt houten frame. De bekleding is nog origineel. Tegen meerprijs kan ik de stoel eventueel opnieuw bekleden.


Ontwerp: Ingve Ekström in opdracht van Pastoe; type Ruster (1960; 
                 vrouwenmodel)

Materialen: teakhout; wollen Ploegstof


Afmetingen: breed 70 cm, diep 74 cm, hoog 76 cm; zithoogte 40 cm